Kvalita spermií sa zhoršuje. Čo má vplyv?

Že kvalita spermií klesá, už nie je tajomstvom. Čo za to môže, ktoré faktory sa dajú ovplyvniť, a na čo už je človek krátky? Prečítajte si v článku.

Kvalita spermií sa zhoršuje. Čo má vplyv?

Prečo majú muži stále horší spermiogram?

Odpoveď na takú otázku by mala byť rozsiahla. Zhrnieme si preto len niekoľko najdôležitejších bodov. V skratke má na kvalitu spermií vplyv moderná doba. 

Žijeme v strese, nekvalitne sa stravujeme, máme sedavé zamestnanie, nehýbeme sa. Vplyv má obezita, fajčenie i konzumácia alkoholu. 

Možno si poviete, že ide o detaily. Ale všetky drobnosti majú dohromady významný negatívny dopad. 

Ďalší uhol pohľadu sa skrýva vo veku. Vlastne je do určitej miery prirodzené, že s pribúdajúcimi rokmi klesá kvalita spermií. Lenže tu dochádza k stretu – čas, kedy sa zakladá rodina, sa tiež posúva, tým pádom ale klesá šanca na počatie. Faktom ale je, že s kvalitou spermií bojujú stále mladší muži. Bohužiaľ, bývavalo lepšie.

Lenivejšie spermie aj ich menší počet

Na spermiograme sledujeme, koľko spermií je aktívnych a oplodnenia schopných a tiež koľko ich je čo do počtu. Obidva faktory hrajú dôležitú rolu. Toto je možné čiastočne ovplyvniť stravou.

Ako sme spomínali, na kvalite spermií sa podpíše, čo jeme. Kľúčom k úspechu je skrátka žiť zdravo. Vyhnite sa spracovaným potravinám, fast foodom a polotovarom. Pripravujte si jednoduchú domácu stravu. Zaraďujte pravidelne zeleninu a ovocie, celozrnné produkty, strukoviny, chudé mäso a mliečne výrobky. 

Pre mužské zdravie hrá veľkou rolu zinok a selén. Majú pozitívny vplyv na prostatu i pohlavnú sústavu. Tieto prvky je dobré doplňovať pravidelne. Z vitamínov potom odporúčame kyselinu listovú.

Zaujímavosť: vplyv má aj teplo

Možno ste už niekedy počuli, že pre zdravie pohlavného ústrojenstva nie je dobré nosiť slipy. To je pravda. Tesná spodná bielizeň, ale i upnuté džínsy zadržujú teplotu. Pre pohlavné orgány je ale ideálna nižšia teplota, než tá telesná. Ak by sme to trochu prifarbili, nie je žiaduce ich prehrievať. 

K vyššej teplote vedie aj časté sedenie, alebo napríklad záľuba v saunovaní. Pokúste sa preto nosiť voľné oblečenie, pravidelne sa počas dňa pohybovať a v domácich podmienkach sa trenírok pokojne môžete vzdať. 

Na čo všetko je dobrý zinok a selén?

Zinok pomáha udržiavať normálnu hladinu testosterónu v krvi, a tým prispieva k normálnej plodnosti a rozmnožovacej schopnosti. Čo sa stravy týka, podieľa sa na metabolizme bielkovín, sacharidov, tukov a mastných kyselín.

Zinok tiež prispieva k normálnej funkcii imunitného systému – chráni telo pred oxidatívnym stresom a podporuje hojenie. Radíme ho teda medzi najvýznamnejšie antioxidanty. Nemožno nespomenúť tiež významný vplyv zinku na zdravie prostaty. Pre mužské zdravie je zinok jedným z najdôležitejších minerálov.

Selén má veľmi podobné účinky. Vie tiež chrániť bunky nášho tela pred oxidatívnym stresom. Vedeli ste, že denná dávka selénu je obsiahnutá v jednom jedinom para orechu? Určite si ho nezabudnite dať!



ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa