Pitný režim: kľúč k zdravým močovým cestám

Ľudský organizmus dokáže prežiť bez jedla až približne 60 dní, ale bez vody len týždeň. Je na nej totiž doslova závislý, a predovšetkým močové ústrojenstvo potrebuje pitný režim rovnako, ako auto potrebuje benzín.

Pitný režim: kľúč k zdravým močovým cestám

Tekutiny plnia dôležitú úlohu 

Voda je základným prvkom pre hneď niekoľko funkcií v tele: chemických, biologických i mechanických. Zároveň je prirodzenou klimatizáciou nášho tela a pomáha vyrovnávať jeho teplotu, na čo využíva napríklad potenie. Za pomoci vody dochádza k vstrebávaniu živín. Napomáha tiež k vylučovaniu splodín a škodlivín prostredníctvom obličiek. V neposlednom rade je základnou zložkou telesných tekutín – krvi a lymfy.

Aké množstvo tekutín denne prijímame a vylučujeme?

Človek počas dňa vylúči približne 2,5 litra tekutín, a to nielen vylučovaním, ale aj pri dýchaní či potení. Je preto potrebné tekutiny v priebehu celého dňa poctivo dopĺňať. Časť prijmeme v potrave a časť sa vytvorí metabolickou činnosťou, stále tu však ostáva niekoľko litrov, ktoré by sme mali jednoducho vypiť.

Pitný režim sa postará o to, aby si naše telo samo zabezpečilo látkovú výmenu, ale aj o správne fungovanie obličiek, ktoré budú vylučovať všetky nepotrebné látky. 

Ako na pitný režim: koľko je málo a koľko je až príliš?

V niektorých zdrojoch sa môžete dočítať, že dospelý jedinec by mal vypiť 3-4 litre tekutín denne. Táto informácia je však značne zavádzajúca, pretože pre mnohých môže byť toto množstvo doslova nadbytočné. Pitný režim je skrátka veľmi individuálny, o to viac, ak má osoba zdravotné obmedzenia. 

Dehydratáciu spoznáte veľmi jednoducho. Keď vás k pitiu prinúti až pocit smädu, môže ísť o začiatok dehydratácie. Vodu preto pite vždy tak, aby sa pocit smädu o slovo hlásiť nemusel. Zároveň dávajte pozor na to, aby sa u vás neobjavil nadbytok tekutín. Môže sa prejavovať častým močením (hlavne počas noci) či potením v normálnych teplotných podmienkach. Skutočne veľké množstvo prijatých tekutín môže obličky, naopak, zaťažiť. 

Držte sa zlatej strednej cesty: pitný režim by mal obsahovať asi 2l čistej vody denne

Keď príroda volá

Zväčšená prostata trápi mnoho mužov v strednom veku. Čo na ňu zaberá je tiež pitný režim, iba v upravenej forme.
Vynechávať tekutiny s vidinou vyhnutiu sa nekomfortnej návšteve toalety rozhodne nie je riešením. Táto stratégia môže priniesť vznik ešte väčších problémov. Ideálne je však vyhnúť sa alkoholickým a kofeínovým nápojom a na škodu nie je ani prispôsobovanie času dopĺňania tekutín.

Rozhodne nie je dobré snažiť sa pred spaním dohnať denný deficit tekutín, to vás totiž dokáže zobudiť potreba odbehnúť si na malú potrebu, bez ohľadu na zväčšenú prostatu.  
Pri problémoch s prostatou pite pravidelne v priebehu celého dňa a nezabudnite – menší pitný režim vaše problémy vôbec nevyrieši. 

ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa