Jednoduché cvičenie na panvové dno – podporte svoje intímne zdravie!

Vedeli ste, že únik moču je možné v počiatočnom štádiu riešiť aj cvičením? Ako na to, aby ste nešliapli vedľa? Prečítajte si tento článok, kde sa dozviete aj jednoduché cvičenie na panvové dno.

Jednoduché cvičenie na panvové dno – podporte svoje intímne zdravie!

Čo je to panvové dno?

Ide o skupinu menších svalov, ktoré v niekoľkých vrstvách ležia v oblasti panvy. Predstavte si bedrá ako dve bočné steny. Ich spodok utvorený zo svalov skutočne tvorí pomyselné dno. 

Svaly panvového dna majú veľa úloh. Niektoré fungujú ako zvierače, iné pomáhajú žene pri pôrode a tiež sú dôležitou súčasťou stredu tela. Od tzv. „core“ sa odvíja správne držanie tela i dýchanie. Svaly panvového dna nikdy nebudú namakané, ako napríklad biceps. Veľmi ale záleží na ich kondícii.

Existuje oslabené panvové dno, keď tieto svaly nefungujú tak, ako by mali. Zároveň poznáme aj pojem preťažené panvové dno. Dlhodobým nesprávnym používaním nášho tela sa časť svalov enormne zaťaží a to tiež neprináša žiadne pohodlie.

Inkontinencia a panvové dno

Ako sme spomínali, svaly panvového dna fungujú tiež ako zvierače. Rovnako ako svaly kdekoľvek inde na tele môžu ochabnúť a ich funkcia sa tak obmedzí. Príčin je viac – vek, s ktorým svalstvo všeobecne stráca svoju silu, ďalej sedavé zamestnanie, u žien pôrody, v menšom množstve prípadov sú to úrazy či operácie v oblasti panvy.

Ak svaly panvového dna nie sú fit, môže sa dostaviť únik moču. Spočiatku napríklad len pri kýchnutí alebo smiechu. Tento problém môže vyriešiť cvičenie na panvové dno. Snažte sa ale riadiť sa radami odborníka a neverte všetkým informáciám na internete.

Jednoduché cvičenie na panvové dno zvládne každý

Nejde o nič zložité a obvykle sa cvičí 3× v pohodlí domova. Je ale dôležité, aby vás najprv vyšetril odborník. Sami totiž nepoznáte, či máte oslabené panvové dno, alebo či je preťažené, alebo za vašimi problémami nestojí iná príčina. Nie všetky jednoduché cviky na panvové dno sa totiž hodia pre každého.

Cvičenie spočíva v malých pohyboch panvy do strán, dopredu a dozadu. Cvičí sa v ľahu na chrbte, na bruchu aj v iných polohách. Postupne sa pridávajú komplikovanejšie zostavy. Nemusíte sa vôbec obávať – stále budú prispôsobené tomu, aby ste ich zvládli svojpomocou. Na začiatok skúste napríklad krúživé pohyby panvy doprava i doľava.

panvové dno

Za kým ísť, keď mám problémy? 

Problémy ako napr. inkontinenciu by mal vždy vyšetriť lekár. Jednoduché cviky na panvové dno obvykle doplňujú aj inú liečbu. Vyhľadajte skúseného fyzioterapeuta (pre ženy existujú špecialisti na gynekologickú fyzioterapiu). Pretože svaly panvového dna majú čo do činenia s držaním tela, ktoré máme veľmi často chybné, môže sa stať, že fyzioterapeut príde na to, že vaše problémy sú oveľa komplexnejšie a odporučí aj iné cviky a rehabilitácie.

Cvičenie panvového dna je beh na dlhú trať, ktorý sa oplatí. Pravdepodobne prispeje tomu, že sa zbavíte aj bolesti chrbta a podporí vaše celkové zdravie.

ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa