Pravidelná kontrola prostaty – vek tu hrá rolu! Už ste mali 45?

Domnievali ste sa, že prostata je záležitosťou starých mužov? To je ale omyl. Aj mladšie ročníky by mala zaujímať kontrola prostaty – vek tu totiž vážne nie je len číslo, ale dôležitý ukazovateľ.

Pravidelná kontrola prostaty – vek tu hrá rolu! Už ste mali 45?

Čo všetko sa robí pri kontrole prostaty?

Preventívne vyšetrenie prostaty nie je nijako dlhé. Lekára bude zaujímať (najmä pri úplne prvej návšteve) vaša zdravotná a rodinná anamnéza. Spýta sa, či máte problémy s močením alebo ejakuláciou. Ak užívate nejaké lieky, nezabudnite mu to oznámiť. Po úvodnej administratíve nasleduje samotné vyšetrenie. Trvá veľmi krátko a tým najdôležitejším je vyšetrenie prostaty pohmatom. Aj keď práve toto mnoho mužov odradí, môžete veriť, že napríklad rad na pošte je oveľa horší. 

Vyšetrenie môže doplniť ešte odber krvi a jej rozbor. Ak by sa ukázala nejaká nezrovnalosť, môže lekár pristúpiť k podrobnejšiemu vyšetreniu, napr. ultrazvukom. 

Kedy začať chodiť na prevenciu?

Približne v strednom veku je na čase myslieť na svoje zdravie o niečo viac. Chceme sa snáď dožiť vysokého veku a viesť aktívny život čo najdlhšie, no nie? Riešiť problémy až keď vzniknú nie je múdre. Po štyridsaťpäťke preto začnite uvažovať o návšteve urológa. Jedna schôdzka za rok môže predísť vážnejším problémom. Čo vlastne môže zväčšená prostata robiť?

Problémy pri močení alebo s ejakuláciou

Prostata je malý orgán ležiaci v panve, blízko močovej rúry. V prípade, že sa začne zväčšovať, nemusí to samo o sebe znamenať závažné ochorenie. Horšie je, že prostata začne tlačiť na močové cesty a muža trápia problémy pri močení. Dochádza k neúplnému vyprázdneniu, objavuje sa slabý prúd moču a nepríjemné je hlavne nočné močenie. Celé to ovplyvní tiež jeho spoločenský či pracovný život, pretože naraz je nutné odskočiť si na WC oveľa častejšie. 

Zdravie prostaty má vplyv aj na potenciu. Nie je tajomstvom, že v strednom veku mnoho pánov ešte len zakladá rodiny. Na svoju prostatu myslite nielen kvôli sebe, ale tiež kvôli svojej partnerke. 

bežec

Kam zájsť na kontrolu prostaty? 

Skúste sa najprv popýtať medzi známymi. Zistite, kam chodia a ako sú s pracoviskom spokojní. Pre niekoho môže byť výhodou poloha blízko bydliska, iný radšej pôjde pár kilometrov navyše za lekárom, ktorý mu bude ľudsky sedieť lepšie. Urologickú ambulanciu nájdete v každej nemocnici, vyberať môžete aj v súkromnom sektore. Nie je na škodu požiadať o odporúčanie vášho praktického lekára – predsa len vás pozná najlepšie. 

Kontrola prostaty je vždy zadarmo. Môžete ju spojiť napr. s prevenciou u zubára a počas jedného dňa si splniť svoju pomyselnú povinnosť a na rok mať zase pokoj. Verte, že taký deň vám môže doslova zachrániť život. Čas tu hrá dôležitú rolu!
 

ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa