Prostata u muža – ako sa o ňu efektívne starať a kedy začať?

Tento mužský orgán je zodpovedný za výživu spermií a mnoho ľudí vie s pribúdajúcim vekom potrápiť. O prostatu u muža je možné sa ale dobre starať. Prečítajte si ako.

Prostata u muža – ako sa o ňu efektívne starať a kedy začať?

Na čo je prostata? 

Prostata, alebo tiež predstojná žľaza, je orgán, ktorý vytvára tekutinu vyživujúcu spermie. Prostatický sekrét tvorí približne tretinu ejakulátu. Je veľká asi ako gaštan a v mladom veku o nej muž ani nevie. Problémy prináša okolo päťdesiatky a ďalej. To však neznamená, že do tej doby nemusíme zdravie prostaty riešiť. 

Problémy s prostatou potom postupujú relatívne rýchlo a podľa štatistík trápi asi 60 % mužov nad 60 rokov. 

Aké nepríjemnosti môže prostata priniesť? Čítajte ďalej.

Ovplyvní zdravie i spoločenský život

Problémy s prostatou je možné rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  • Problémy s močením, ako je nočné nutkanie na močenie, moč odchádza po kvapkách, nedostatočné vyprázdnenie a častá potreba odskočiť si. Inkontinencia moču je nepríjemná aj kvôli zápachu a zašpinenej bielizni.
  • Problémy so spánkom. Po dlhšom čase, keď je spánok narušený častým vstávaním na toaletu, prichádza vyčerpanie. Pre telo je náročné a neprirodzené počas noci sa opakovane budiť. Môžu sa objaviť problémy so zaspávaním a tým pádom je spánok nedostatočný. Paradoxne v pokročilejšom veku veľakrát potrebujeme odpočívať viac.
  • Spoločenská izolácia. Muž s problémami s prostatou sa obvykle necíti na dlhé výlety alebo cesty. Vždy chce mať možnosť odskočiť si. Zároveň je nepríjemné obťažovať návštevu častým odchádzaním. Celý tento diskomfort vedie k tomu, že radšej zostáva doma, kde sa nemusí o svoje tajomstvo s nikým deliť.

Spomenuli sme len niektoré príznaky a neduhy, ktoré prináša zväčšená prostata. Ovplyvní intímny, pracovný i osobný život.

Je preto veľká škoda, keď sa muži o svoju prostatu nestarajú. Tieto problémy je totiž možné zmierniť alebo oddialiť ich priebeh. Kľúčom je zdravá a funkčná prostata. Ako na ňu? 

Zdravý životný štýl je zadarmo

O rozumnom životnom štýle počujeme zo všetkých strán. Dosť možno nás tento pojem už trochu štve, alebo sme voči nemu zostali slepí. Lenže faktom je, že zdravý životný štýl skutočne ovplyvní to, v akej kondícii budeme v budúcnosti. A nejde len o prostatu.

Prostate rozhodne nesvedčí alkohol a fajčenie. Vedeli ste, že rakovinu prostaty spôsobuje fajčenie u niekoho s väčšou pravdepodobnosťou, než rakovinu pľúc? Obmedziť by sa mal aj príjem živočíšnych tukov. Čo je naopak dobré, je dodržiavanie pitného režimu, ktorého väčšinu tvorí obyčajná voda. Pohyb na čerstvom vzduchu a dostatočný spánok je potom samozrejmosťou.

Ak máte splnený tento základ, je možné sa o prostatu starať ešte dôslednejšie, a to pomocou (nielen) vitamínov a minerálov.

Výživové doplnky na prostatu

Asi najdôležitejším prvkom na podporu prostaty je zinok a hneď za ním selén. Sú vynikajúce pre mužské zdravie celkovo. Prispievajú k normálnej plodnosti a tvorbe spermií a vedia chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Ak nebudeme hovoriť len o prostate, tak prospieva zinok imunite a podporuje kvalitu vlasov a pokožky. 

Pri zväčšení prostaty pozitívne pôsobí rastlina Serenoa plazivá, čiže tiež Saw palmetto. Oproti známejším brusniciam má preukázané účinky na podporu prostaty. 



ProstaXin balení

ProstaXin

Pre ničím nerušený spánok a zdravú prostatu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa